Kokos znany jest od dawna. Wykorzystywany jest w gastronomii, przemyśle, kosmetyce. W wielu krajach jest synonimem zdrowia i piękna. Może być spożywany na surowo lub jako składnik potraw gotowanych.
Smak kokosa kojarzy się z lekkością i luksusem. Ze śnieżnobiałego owocu wytwarzane jest mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli dietetycznych. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z miąższu kokosa wytwarzana jest mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka a mało cukrów. Można stosować ją do pieczenia ciasteczek. Z kokosa powstaje olej kokosowy, stosowany w kuchni albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.